מטפלת סיעודית – קווים לדמותה

מטפלת סיעודית

תפקידה ותפקודה של מטפלת סיעודית מושפעים מאוד מסביבתה, היחס שהיא מקבלת מבני משפחת המטופל וכמובן ולא פחות חשוב, רמת הכשרתה וניסיונה המקצועי. ככלל, בשנים האחרונות בשל העלייה בתוחלת החיים שנובעת מהתקדמות הרפואה, החלו קשישים רבים להזדקק לעזרה סיעודית מכל סוג. הצורך בכך נובע בעקבות חוסר היכולת של הפרט להתמודד עם פעולות שבשגרה. דבר זה קורה לרוב בשל פגעי הזקנה הידועים לכל. חשוב לציין כי הצורך בעזרה סיעודית עלה מאוד בעקבות העלייה בתוחלת החיים, אוכלוסיית הקשישים המתווספת לאלו שגם כך תלויים בעזרה סיעודית בכדי להתקיים.

ככל שמתבגרים, הגוף הופך פחות סלחן, אי שמירה על בריאות תקינה (אכילת מזון עתיר שומנים, עישון וכיוצא בזה), עלול לגרום להתפתחותן של מחלות שימנעו מהקשיש לתפקד באופן עצמאי. תפקידה של מטפלת סיעודית הוא לעזור לכל מטופל בביצוע הפעולות היומיומיות. מדובר על פעולות שעשויות להיות קשורות לעצמאותו של בן אדם, שאינה קיימת יותר. כמובן שגם בין אדם לאדם באופן רגיל ישנם הבדלים וכך גם בצורכי התמיכה והעזרה. ישנם מצבים בהם המטפלת צריכה לעזור בבישול ואכילה, התלבשות, רחצה ושמירה על היגיינה, ליווי ותמיכה של המטופל ועוד.

מטפלת סיעודית
תפקידה של מטפלת סיעודית הוא לדאוג ליקירכם לטיפול הולם

למסתכל מהצד, לעתים נראה כי תפקיד המטפלת הוא פיזי בלבד, אבל חשוב מאוד לדעת כי תפקידה הוא נרחב הרבה יותר. המטופל חש זאת כמובן הכי טוב מדי יום ולעתים אף בני המשפחה הקרובים. מטפלת סיעודית מבצעת הרבה יותר מעזרה פיזית בלבד. כמובן שהכל מתחיל בעזרה פיזית – החלפת מוצרי ספיגה כחיתולים, דאגה לבריאות ולרווחת המטופל בכל מחסורו ומילוי צרכיו, ליווי המטופל לרופא, בתי המרקחת וטיפולים רפואיים ועוד. בנוסף, עליה לוודא כי הקשיש נוטל את כלל התרופות שלו באופן מסודר ובזמן (דווקא בגיל כזה שנאלצים לקחת כדורים רבים ולעתים הקשיש עלול להתבלבל).

מלבד הטיפול והעזרה הפיזית, על המטפלת לעזור באופן נפשי למטופל. הכי חשוב מבחינת המטופל שלא ישקע בדיכאון או מרה שחורה. דבר זה עלול להשפיע על מצבו הרפואי לרעה. חשוב לזכור כי מטפלת סיעודית נמצאת שעות רבות במהלך היום לצד המטופל ולכן היא משמשת לו גם כאוזן קשבת ועוזרת לו בעידוד. בנוסף, פעמים רבות, על המטפלת לנסות לעזור למטופל בתהליך שיקום. רופאים רבים ממליצים במצבי סיעוד לבצע תהליכי פיזיותרפיה, לצורך שיקומו של איבר ככל הניתן.

בכדי לקבל עזרה של מטפלת סיעודית, על המטופל או בני משפחתו לפנות למוסד לביטוח לאומי. יש למלא טפסים מתאימים ולצרף אסמכתאות רפואיות הקשורות. ישנם פרמטרים שהציב הביטוח לאומי – גיל הנזקק (שעבר את גיל הפרישה), המתגורר בביתו בקהילה ולא במוסד סיעודי, בדיקת רמת הכנסת הנזקק מקצבאות שונות ובדיקת תפקודו של המטופל בביתו. המוסד לביטוח לאומי שולח נציג מטעמו ומאשר או דוחה את בקשת הגמלה. לאחר אישור הבקשה ניתן לפנות לכל אחת מחברות הסיעוד שעובדות בשיתוף עם המוסד לביטוח לאומי ולחפש מטפלת מתאימה.

מאחלים לכם וליקירכם בריאות חזקה ואיתנה.