מופעי סטנד אפ – כיצד התפתחו המופעים לאלו שאנו מכירים כיום?
מופעי סטנד אפ – אם יש דבר שכולם אוהבים זה לצחוק. כיצד התפתחו מופעים אלו, לאותם המופעים שאנו מכירים כיום ועד הדרך לטלויזיה?
אם ניתן לומר משהו באופן חד משמעי על כלל בני האדם, הרי שכולם אוהבים לצחוק. יש הרבה מעבר לצחוק, הוכח מחקרית כי צחוק משפר את מצב הרוח אך לא רק, גם את הבריאות, עוזר להוצאת רעלים מהגוף, משפר את לחץ הדם, פעימות הלב, מחזור הדם ועוד. דבר נוסף, צחוק חשוב לכל אדם באשר הוא משום שזה שומר על שפיותו במקום כלשהו. אדם מחפש את מקום הבריחה שלו (האסקפיזם) כזה, שיועיל עבורו וישכיח את צרות החיים. הרי, אם בן אדם היה חווה רק קשיים (וכאלה הם החיים), הרי שבמידה ולא היה לו מקום הבריחה שלו – היה משתגע לחלוטין.
אם כן, מה הם שלבי האבולוצויה של מופעי סטנד אפ?
- צוותי הווי ובידור – אם נבחן כמקרה בוחן את מדינתנו הקטנה והצעירה, הרי שמופעי הסטנדאפ היו כאן מאז ומעולם. עוד בימי המחתרות לפני קום המדינה, היו צוותים שהיו אמונים על יצירת מורל גבוה. הם עשו זאת על ידי מופעים קומיים ובדרנים שהשתמשו הן באמצעים חזותיים (התחפשות גבר לאישה למשל) והן באמצעות מופעי בידור ושירה. לאחר קום המדינה ועם פרוץ מלחמת העצמאות, צה"ל הקים מחלקות הווי ובידור שהגיעו לחזיתות הלחימה בכדי לשמח את הלוחמים. מופעים אלו בעצם עזרו לחיילים לשמור על שפיותם – מקום הבריחה שלהם. רבים העידו שבמהלך היום הם נלחמו ואף ראו את חבריהם לקרב נפצעים או נהרגים, אך בערב כשהגיעו בחזרה לקו – לא פספסו את מופעי הבידור שעזרו להם לשכוח את שראו ביום יום.
- טלויזיה – אמנים רבים התחילו את דרכם המקצועית בלהקות הצבאיות וצוותי הווי ובידור. לאחר שחרורם מהצבא, החלו להופיע במופעי בידור שונים מעל במות רחבי הארץ. הביקוש היה גבוה ואמנים קיבלו הכרה מהעם שאוהב אותם ומעריך את פועליהם. מכירת הכרטיסים הייתה גבוהה מאוד ופעם אף ציין המפיק אברהם דשא פשנל, כי לשלישיית הגשש נמכרו כל הכרטיסים שלושה שבועות לפני המופע עצמו. חשוב לזכור כי תקופה את כללה בתוכה את תקופת הצנע, עם חוסר במדיום אחר שאינו רדיו, עיתונות וספרים. עלו גם תכניות סטנד אפ מעל גלי האתר (רדיו). לאחר הקמת הטלויזיה הישראלית – הוקמו תוכניות בידור וסאטירה שהונחו על ידי אותם אמנים. המוטו היה להצחיק בכל מחיר וכך גם התפתחה הסאטירה בישראל (ניקוי ראש היה פורץ דרך – בלעדיו לא היינו יכולים לראות תוכניות סאטירה של היום כגון "ארץ נהדרת".
- מופעי סטנד אפ – בעולם התפתח מופע סטנד אפ – מופע שבו האמנן עומד מעל הבמה ומסביבו קהל צוחקים, שכל מטרתו הוא לבדר אותם ולרתק אותם לכל אורך המופע. אמנים רבים התחילו את דרכם במופע מול קהל – המוכר ביותר בעולם – ג'רי סיינפלד. אולם גם בישראל אמנים רבים התחילו במופעי יחיד עד שקיבלו תוכנית טלויזיה בפריים טיים: אדיר מילר, נאור ציון, שלום אסייג ורשימה ארוכה ומכובדת. מופעים אלו למעשה פתחו את הדלת בפניהם על ידי כך שצברו אהדה רבה ומילאו מופעים. חשוב לציין כי לכל אמן המוטו שלו בכדי להצחיק – שילוב החיים האישיים עם נושאים שנוגעים לכולנו, שפה גסה, התנהגות וולגרית – כל אחד וסגנונו שלו.
- שילוב צחוק ברפואה – לאחר ההבנה כי מופעים אלו לא רק משפרים את מצב הרוח אלא לאחר שהוכח מחקרית כי מופעים אלו גם טובים לבריאות, התפתח מקצוע הליצן הרפואי. מטרתו היא לנסות ולשפר את הרגשתם של חולים ואם ניתן גם להוסיף לבריאותם.
מקווים שכל אחד ימצא את מקום הבריחה שלו על ידי בידור וצחוק