התפתחות שירותי הסיעוד

התפתחות שירותי הסיעוד בישראל – שירותי סיעוד הוא תחום שעבר שינויים רבים במהלך הדרך. המשוואה היא פשוטה, ככל שישנם קשישים לרוב וגידול יחסי בגודל האוכלוסייה, כך יהיה צורך בשירותים סיעודיים עבור רבים. אם בעבר תוחלת החיים הממוצעת עמדה בממוצע על כ – 20 שנים פחות מהיום, הרי שהעלייה באיכות שירותי הרפואה, המכשור הרפואי והתובנות לחיים בריאים, גרמו לעלייה מבורכת בתוחלת החיים של יקירינו המבוגרים. יחד עם זאת, עלייה זו טומנת בחובה התמודדויות עם מצבים שבעבר לא היה צורך להתמודד מולם. כמובן מדובר על חוסר היכולת של קשישים להתמודד בגפם עם פעולות יום יומיות שבשגרה. בשל כך, קיים צורך גובר ותלות מסויימת בשירותי הסיעוד.

כאשר מדובר על תלות שירותי הסיעוד, ניתן לתלות זאת בשל חוסר היכולת בביצוע פעולות באופן עצמאי. כל אדם המתקשה בביצוע פעולות שבשגרה כגון אכילה, בישול, שכיבה וקימה מהמיטה, התפשטות והתלבשות בגפו, אי שליטה בסוגרים, קושי בניידות בתוך הבית ועוד, רשאי לבקש עזרת שרותי סיעודשירותים אלו נוסדו בכדי להקל על חייהם של האנשים ולתת להם אפשרות לחיות חיים פשוטים יותר, ללא להיות תלויים דווקא באחד מבני המשפחה. לכן חברות רבות מציעות את שירותי הסיעוד בדמותה של מטפלת שנמצאת עם הקשיש או הנזקק לאורך שעות היום ולפי הגמלה אותה קיבל מהמוסד לביטוח לאומי.

שירותי הסיעוד
כיצד התפתחו שירותי הסיעוד בישראל לאורך השנים?

אולם, שירותי הסיעוד היו פה עוד הרבה לפני שנוסד חוק הסיעוד. בעבר – בתקופת קום המדינה, היו אלו מתנדבות או נשים נוצריות מאמינות שהגיעו במטרה להעניק עזרה לנזקקים בדמות שירותי סיעוד שונים. בהמשך, התפתח תחום זה עבור עולים חדשים בעיקר ממדינות אירופה. אולם, העבודה העברית של פעם לא נותרה העבודה העברית של היום. כיום בפני רבים טיפול וסיעוד לקשישים נחשב עבודה קשה ואינה אהודה. כמו כן, בתום שנות השבעים, החלו להגיע עובדים זרים ממדינות מזרח אסיה כגון: תאילנד, פיליפינים, הודו, נפאל ועוד במטרה לעבוד בישראל. תחילה דובר על תחומי התיירות והמסעדנות, בניין וחקלאות ובהמשך אף עבור שירותי הסיעוד.

עובדים אלו המגיעים ממדינות זרות בכדי להעניק שירותי סיעודעובדים אלו מגיעים ממדינות בהם ערך עליון הוא כבוד להורים ועזרה לזולת. את ערכים אלו הם מביאים עימם לעבודת הסיעוד. יחד עם זאת, לא מדובר פה על צדיקים מהל"ו או על ערך עליון ערכי שמנחה. הסיבה לבואם של מטפלים זרים היא המשכורת. חשוב לזכור, עובדים אלו מגיעים ברובם ממדינות עולם שלישי – שם משכורת חודשית בישראל משתווה למשכורת של כמה חודשים במקרה הטוב ולשנה שלמה. מדובר באזרחים עניים אשר רוצים להעניק למשפחתם עתיד טוב יותר. בשל כך, עובדים אלו מגיעים עם מוסר עבודה גבוה ביותר ואף לעתים קרובות נמצאות לצד הקשיש במדך 24 שעות ביממה.

חשוב לזכור – העסקת עובד זר חייבת להתבצע כחוק – כך שחייבים לפנות לחברה אשר מחזיקה בכל האישורים הנדרשים. העסקת עובד זר מחייבת בתשלומי מסים עבור העובד ומתן פיצויים ותנאים סוציאליים כחוק. כל אדם שאינו מעסיק כחוק, חייב לדעת כי הוא עלול לעמוד בפני סנקציות ומשפטים.

מאחלים לכם בריאות רבה!