כל מה שצריך לדעת על הגיל השלישי

 מהו בדיוק הגיל השלישי?

הגיל השלישי, לפחות בעבר, התייחס לתקופת הפנסיה, שהינה עבור רוב האנשים, לאחר גיל 65 (פלוס מינוס). הגיל השלישי בעבר היה נחשב למעין "כניסה רשמית" לתקופת הפנסיה או הזקנה, בה אנשים יכלו לצאת סוף סוף ממרוץ החיים סביה העבודה-ילדים, ולהתפנות לדברים נוספים כמו עיסוקים שתמיד חלמו עליהם, טיולים, או סתם לשבת בבית וליהנות עם הנכדים. אולם, בשנים האחרונות גובר העיסוק בגיל השלישי מתוך ההבנה שחיי האדם וצרכיו אינם יכולים להימדד רק ב-3 תקופות עיקריות, מה גם שתוחלת החיים עולה ולכן אנשים רבים מוצאים עצמם בגילאים מתקדמים מאוד, שטכנית הם פשוט מאוד רחוקים מאותה נקודת מעבר לגיל השלישי.

 

מה השתנה בין אז להיום בכל הקשור לגיל השלישי?

ניתן לראות כי השינוי הבולט ביותר בשטח הוא בתחום התעסוקה והתחביבים. כיום, האדם המבוגר (וכן, גם הקשיש) הוא בעל פוטנציאל גבוה הרבה יותר לתעסוקה מאשר אדם בגילו בדורות הקודמים. איננו מתכוונים בהכרח לתעסוקה עם שכר, למרות שגם תופעה זו קיימת בהחלט, אלא בעיקר לעובדה שכיום, החברה מציעה לאנשים מבוגרים טווח פעילויות רחב הכולל חוגים, לימודי פנאי או לימודים אקדמיים, טיולים, קבוצות ספורט, קבוצות פייסבוק ועוד.

שינוי נוסף הוא בתחום השירותים הבריאותיים והשיפור באיכות חיי האנשים בגיל השלישי, דבר המאפשר את המשך פעילותם הרגילה, לרבות טיפוח תחביבים כאמור, או טיפוח חיי חברה. כיום, האדם המבוגר, גם כאשר החל לסבול מקשיים פיזיים או בעיות בריאות מסוימות, איננו בהכרח "מקובע" לביתו, או למוסד טיפולי. עניין זה, מסייע למבוגרים רבים ומדרבן אותם להמשיך ולהיות פעילים גם בגילאים המבוגרים מאוד, כמו גילאי ה-80, ה-90 והלאה.

 

השינוי הבולט ביותר: שינוי הדרך בה החברה רואה את המבוגר

 

למרות האמור לעיל, נראה כי גם חל שינוי משמעותי בכל הקשור לתפיסה החברתית של האדם בעת הגיל השלישי בשונה ממה שהיה נהוג בעבר, ותפיסה זו מגולמת בהופעת מסגרות הדיור המוגן. אם בעבר לאדם בגיל השלישי היו רק 2 אפשרויות: להמשיך לחיות בבית בעצמאות כמעט גמורה, או לעבור למוסד ברגע שמתגלה קושי פיזי מסוים, כיום אנשים מבוגרים יכולים לעבור לדיור מוגן, מקו המגלם בתוכו כאמור את התפיסה שלפיה האדם בגיל השלישי זקוק אמנם לשירותים מותאמים, כמו מטפלת סיעודית אולם עדיין יכול להמשיך ולתפקד כאדם מן השורה. מעבר לכך, מסגרות הדיור המוגן נועדו בין השאר לסייע לאדם להמשיך ולשמר את יכולותיו הפיזיות והמנטליות, למרות תהליך ההזדקנות הטבעי שעתיד לעבור על כולנו.